Blog


Tardigradlar ( Su Ayıları )

Sitemin bu bölümünde Blog altında çeşitli yazılar ve bölüm konularına göre düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.İlk konu olarak ve İnsanoğlunuda hayrete düşüren bir minik canlı hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu canlı Tardigratlar diğer adıyla Su Ayıları olarakta geçmektedir.

Peki bu su ayıları kimdir ?
Nedir ?
Neden bilim bu minik canlılar için ölümsüz demistir ?

Tardigradlar aslında hayatımızın hemen hemen her yerinde su olan her damlanın içinde bulunabilmektedirler. Yapılan araştırmalar Tardigratlarla ilgili halen sırlarını korumaktadır. Mikroskobik bir canlı olmasına karşın omurgasız hayvanlar sınıfına girmektedir. Çok küçük olmalarına karşın inanılmaz ortam koşullarına ayak uydurabilmektedirler. Bilinen 960 türü bulunmaktadır. Aklınıza gelebilecek her yerde bulunurlar. Bunlar susuz bölgelerden, denizlerin en derin ve soğuk yerlerinden tutunda radyasyonu yüksek ortamlara, atmosferin üst katmalarına kadar olan bölgelerde rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Yapısına bakıcak olursak iki gözüi beyni ve sindirim sistemi olması yanında kalp ve akciğerleri bulunmamaktadır. Kuru ortamlarda ise kendini büzüp sıkıştırarak dokularında bulunan suyu buharlaştırıp oksijen tüketimini nerdeyse durduran bir yapısı vardır ki buda bulunduğu ortama ne kadar iyi adaptasyon yeteneği olduğunu bizlere göstermektedir. Kendini kapattığı ve kuruttuğu bu zaman zarfı içinde bizlere zarar verebilecek ortamda civarda ne var ise Tardigradlar bundan hiç etkilenmezler. Kısacası kendine bir tehdit yada korumaya alması gerektiği noktada kendi bedenini bu haşde korumaya almaktadır. Uygun ortama geçtiklerindede tekrar eskiye dönebilmektedirler. Bu yüzden uç nokatlarada yaşamın bizler için neredeyse imkansız olduğu evrelerdede kendini adeta dondurmaktadır. Bu dondurma anında Tardigradların metabolizmaları neredeyse sıfırlanmaktadır. Yapılan araştırmalar Tardigratların, gerek yüksek ısılardan mutlak sıfır değeri hatta -270 derecelerde olan uzay ortamlarında bile yaşadıkları gözlemlenmiştir. Buda Tardigratların uzayda bile her koşula ayak uydurabildiklerini görmekteyiz. İlginç olan bunu nasıl yapıyor oldukları. Çünkü bu zamana kadar görülen o ki bütün Dünya felaketlerinden yani metor düşmesi, büyük veba salgınları, dinozorların yok olmasından kurtulmuş ve günümüze kadar gelmiş canlılardır. Uzayda yüksek radyasyona bırakılmışlar ve Tardigradlara bir şey olmadığı gözlemlenmiştir. Bu denli güçlü bir metabolik yapıya sahip olması yada evrimsel sürecinin belkide yaratıldığı andan beri aynı kalmış olmasıda bir olasılık olabilir. Tardigradlardan, belkide kendi yaşamlarımız için çok şeyler öğrenebiliriz diye düşünüyorum. İnsanlık bu canlıların yanında çok güçlü ve dayanıklı bir bedene sahip değiller. Aklımızın olmasının altına sığınıp duruyoruz, onunda çalışma prensipleri ve öncekilkleri olarakta kaygılarım yüksek.

Aslında teknoloji üreterek, geliştirerek hayatta kalıyoruz, bu noktada doğanın bize sunmus olduğu bir üstünlük belkide yok, kendimizi bu tür canlılarla kıyasladığımız zaman. Eğer teknolojimiz olmasaydı ya evrim sürecimiz daha farklı ilerleyecekti ve ona göre donanımlarımız,savunma mekanizmalarımız olacaktı yada yeryüzünden silinip gidecektik. Doğada her canlıyı yakından incelemek gerketiğini düşünenlerdenim, çünkü bizden daha uzun bir zaman diliminde yaşamaktalar ve geçmişleri bizden daha derin, daha bilgi ile yüklü. Genetik haritalarındaki yazılım o şekilde güncellenmiş ve yaşamak için stratejiler gelilştirmişler. Buda onları bana göre çok özel kılmakta.

Aslında bu bana gezegenler arası canlı geçişinin mümkün olabileceğini düşündürüyor. Örnek vermek gerekirse, Mars’ta oluşmuş bir yaşamın hayatın böylesi uç noktalarda yaşamayı başarabilmiş canlıların meteorlar yoluyla Dünyamıza düştüğü ve Dünyamızdaki uygun şartlarında elvermesiyle hayatlarını bu gezegende sürdürmeye devam etmiş olduklarını düşünmekteyim. Tabi bunun gibi bir çok canlı hatta bizlerinde bu şekilde dünyaya taşındığını düşünmekteyim. Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Web sitemende sualtı ile ilgili yazılar bulabilir arzu edersenizde takip edebilrisiniz.Sualtına meraklıysanız kendi You Tube kanalımdada videolara ulaşabilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.

Sualti Dunyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore