Ayşin Nalan Yetmen Yazıları İkinci

Ayşin Nalan Yetmen Yazıları

Sitemin bu bölümünde konuk yazarların yazıları paylaşılacaktır. Bu yazılar Yazarlar Bölümünden İsme göre sıralanacaktır.

Tinos Adası, Tinos Adası nerededir, Tinos adasına nasıl gidilir, Tinos adasında konaklama, Tinos adası ve Yunanistan

Ayşin Yetmen- Tinos Adası

Tinos Adası

Yunanca: Τήνος

İstendil (Tinos), Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim, şehir ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nde yer almakta olup Kiklad Adaları'nın bir parçasıdır. Naxos ve Andros'tan sonra üçüncü büyük adadır. 62 yerleşime bölünmüştür. Andros'un güneydoğusunda ve Mikonos'un kuzeybatısında Andros ve Mikonos adaları arasında yer almaktadır. Andros - Tinos boğazı arasındaki mesafe 2,5 km., Mikonos’a mesafesi ise 8 km.’dir.

Devamını oku...
Kerpe adası, kerpe adası nerededir, Ayşin yetmen yazıları, Kerpe adasına nasıl gidilir, Kerpe adasının tarihi

Ayşin Yetmen- En Çok Tercih Edilen Dalış Noktaları

En Çok Tercih Edilen Dalış Noktaları

1. Cape Kri - Raja Ampat, Indonesia

(Cape Kri - Raja Ampat, Endonezya Papua)

Papua Yeni Gine’nin kuzey batısında, Pulau Mansuar adasının doğusunda ve adaya yaklaşık olarak 100 metre uzaklıkta yer almaktadır. Kri adasının kuzeydoğu noktası eğimli bir duvara sahip bir resif içermektedir. Bu resife dalış sırasında 283'den fazla farklı deniz yaşamı türü kaydedilmiştir. Resifin dibinde, 38 metrede eski takılmış bir çapa bulunmaktadır. Ayrıca, güçlü yüzey akıntılarından kaçınmak için derinde kalmak önemlidir.

Dalış tüm yıl boyunca mümkündür. Ortalama su sıcaklığı yıl boyunca 27C 0 olup, Köpek Dişi Orkinos Çeşitleri, Krikolar, Snappers, Dev Trevally, Chevron Barracuda yanı sıra Büyük Napolyon Wrasses, Büyük Queensland Orfoz, Şahin Kaplumbağaları ve Resif Köpekbalığı görülebilmektedir

Devamını oku...
Kerpe adası, kerpe adası nerededir, Ayşin yetmen yazıları, Kerpe adasına nasıl gidilir, Kerpe adasının tarihi

Ayşin Yetmen- Kerpe Adası

Kerpe Adası

Yunanca: Κάρπαθος

Yunanistan'ın Kerpe Adası (Karpathos) Güney Ege'de, Rodos ve Girit adalarının arasında bulunmaktadır. Güneydoğu Ege Denizi'ndeki Yunan Oniki Adalarının ikinci en büyüğüdür. Komşu küçük Saria Adası ile birlikte, Kerpe bölgesel biriminin bir parçası olan Kerpe belediyesini oluşturur. Adaya Latince Karpat, İtalyanca ise Scarpanto denir.

Kerpe adası hem antik hem de ortaçağda Rodos ile yakından bağlantılıydı. Şimdiki adı, Homer’in İlyada'sında Krapathos olarak bir harfin hafifçe kaymasıyla belirtilmiştir.

Rodos’lu Apollonius, destansı Argonautica'sında (Argo Denizcileri efsanesi, Yunanların bildikleri en eski efsaneler arasındadır.)

Devamını oku...
Hypatia kimdir, İskenderiyeli Hypatia kimdir, Hypatia nerede doğmuştur, Ayşin yetmen yazıları, Theon kimdir

Ayşin Yetmen- İskenderiyeli Hypatia

İskenderiyeli Hypatia

Yunanca: Υπατία

Bir matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia, 370 yılında Mısır’ın İskenderiye şehrinde doğmuş ve daha sonra hep güzel bir kadın olarak bilinmiştir. İskenderiye Üniversitesi'nde seçkin bir profesör olan Theon'un kızıdır. Hypatia'nın annesi hakkında hiçbir şey bilinmemektedir, lakin o zamanlarda bu oldukça sıradan bir konudur.

Theon, mükemmel bir insan yaratmaya niyetlidir ve kızı ile ilgili yüksek beklentileri vardır. Hypatia şanslı bir çocuktur, sanat, edebiyat, bilim v Devamını oku...
İskiri adası, Skros adası, iskiri taş döküntüsü adası, Ayşin Yetmen yazıları, Aşil ve Troya

Ayşin Yetmen- İskiri Adası

İskiri Adası

Yunanca: Σκύρος, Skyros

M.Ö. 2000 civarı ve sonralarında ada Magnetes Adası olarak biliniyordu ki, sonraları Pelasgia ve Dolopia ve en son ise İskiri (Skyros) olarak geçmektedir. Skyros (İskiri) adasının adını "taş döküntüsü" anlamına gelen skyron veya skiron ile ilişkilendirmişlerdir. Ada, bu dekoratif taşıyla ün yapmıştır.

İskiri Ege Denizi'nde Şeytan Adaları grubundan olup, 209,5 km²'lik yüzölçümüyle takımadanın en büyük Yunan adasıdır. Skyros Yunanistan'da Devamını oku...
Milos Adası, Peter Salvatore, Ayşin yetmen adası, değirmenlik adası, Milos adası nerededir, milos adasına nasıl gidilir

Ayşin Yetmen- Milos Adası

Milos Adası

Yunanca: Mήλος, Milos

Milos, diğer bir adıyla Değirmenlik, Ege Denizi'nde Kiklad (Cyclades) Adaları'nın en güneybatısında ünlü Santorini Adası’nın hemen batısında, Heraklion, Girit ve Yunanistan ana karası arasında yer alan bir ada, şehir ve belediyedir. Milos, Kiklad Adaları içerisinde yüzölçümü açısından 5’inci sırada yer almaktadır. Volkanik lavların denize ulaşması sonucu oluşmuş bir ada olup, pek çok jeolojik olayı aynı anda gözlemleme imkânı vermektedir.

Devamını oku...
Andros Adası, Peter Salvatore, Ayşin Yetmen yazıları, Yunan adası Andros adası, Andros adası nerededir

Ayşin Yetmen- Andros Adası

Andros Adası

Yunanca: Άνδρος

Yunanistan karasularında yer Andros Yunanistan'ın Santorini ve Mikonos gibi adalarıyla bilinen Kiklad Adaları'ndan biridir ki adada bulunan bir kasaba ve eski bir belediye’nin de adıdır. Andros adası, 2011 Yerel Yönetim Reformundan bu yana Andros, Korthio ve Ydrousa belediye birimlerinin yönetim merkezi olmuştur. Andros, adını Girit Kralı Radamanthys’ten aldığı söylenmekte olup, Yunan Adaları arasında Atina’ya en yakın olan adalardan biridir ve Naxos’tan sonra ikinci büyük adasıdır. Devamını oku...
Naksa Adasi, Nakşa Adası, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Nakşa adası nerededir, Yunanistana bağlı olan Nakşa adası

Ayşin Yetmen- Nakşa Adası

Nakşa Adası

Eski Yunanca: Νάξος

Modern Yunanca: Naksos İtalyanca: Nasso

Yunanistan'a bağlı bir Ege adası olup, Tavşan Adaları'ndan(Kiklatlar) ve Antik Kikladik kültürün merkezidir. Kuzeyde Mikonos, Doğuda Donousa, Güneyde Keros, Schoinoussa, Irakleia ve Batıda Paros adalarının tam ortasında yer almaktadır. Adanın güneybatısında bulunan ve Orta Paleolitik Çağa dayanan taştan aletler, Neandertal faaliyetlerin yaklaşık 200.000 yıl önceyi kapsadığını göstermektedir. Devamını oku...
Gökçe Ada, Peter Salvatore ve adalar, Gökçe ada nerededir, Gökçe ada çanakkalenin ilçesi, Yeni bademli Höyüğü

Ayşin Yetmen- Gökçe Ada

Gökçe Ada

Eski Yunanca: Ίμβρος

Yunanca: Imvros

Çanakkale'nin ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi’nin girişinde yer almakta olup, 91 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Adanın batı yakasında yer alan İncirburnu Türkiye'nin de en batı noktasını belirlemektedir.

Adada ilk arkeolojik kazı çalışması Yeni Bademli Höyüğü’nde 1996-1997 yıllarında yapılmıştır. Burada tarih öncesi dönemlerden kalma, zamanında deniz kıyısında olan bir yerleşimin kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Devamını oku...
Tassos Adası, Ayşin yetmen yazıları, Taşöz Adası, Tassos adası nerededir, Boğazönü Adaları

Ayşin Yetmen- Philadelphia Deneyi

Philadelphia Deneyi

Philadelphia Deneyi

Philadelphia Deneyi, 28 Ekim 1943 tarihinde Amerikan donanmasının Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehrinin limanında yaptığı iddia edilen deneydir. II. Dünya Savaşı sırasında küçük destroyer tipi bir savaş gemisi (DE 173 sınıfı 1240 tonluk USS Eldridge) birkaç dakika içerisinde 600 km'den fazla bir uzaklığa gidip tekrar gelmiştir.

Gökkuşağı Projesi (Rainbow Project) adıyla bilinen bu deney, 1984 yılında beyaz perdeye aktarılana kadar hiç ciddiye alınmamıştır. Ancak o günden bu güne kadar resmi makamlarca defalarca yalanlanmasına rağmen en çok merak edilen konulardan biri olmuştur. Devamını oku...

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore