8 mart çiçeği mimoza

8 MART ÇİÇEĞİ MİMOZA

Çok severim bu çiçeği. Ne kadar güzel bir çiçek ağaçtır. Mart ayı mimozanın mevsim ayıdır. Bodrum’da geçen yıl gördüm kendisini. Altın otu gibi fakat ot değil, bildiğimiz ağaç bu. Kafam karıştı. Güneşin sarı rengi bu kadar mı güzel yansıtılır. Çiçek ağacı seni tebrik ediyorum. Sarı rengin bana mutluluk verdiğinin bir kanıtıydı mimozalar.

8 mart çiçeği mimoza, Nezhat Göçmen, mimoza çiçeği nedir, mimoza çiçeği nerede yaşar, 8 mart dünya kadınlar günü Ayna grubunun Mimoza’m şarkısı, melodi ve sözlerinin büyüsüne kapılıp yazıyorum mimoza çiçeklerini. Nasıl da gülümsetti, nasıl da içime dokundu bir bilseniz. Avustralya kökenli bir ağaç. Rüzgârlı yerleri sevmiyor ama yine de bir meltem, çiçeklerinin kokusu ile bütün dertlerinizi alıp götürebilir. Kış mevsiminden bahar mevsimine geçiş sürecinin yıldızıdır. Mart ayını sevme sebebimdir, birden bire coşuyor. Papatyalar daha bile bebek edasıyla kırlara saçılırken mimoza tüm olgunluğu ile salınıyor Ege sahillerinde.

Sarı sarı çiçekleri güneşte öyle parıldar ki gözleriniz kamaşır. Rüzgârda da dans ediyor.

Gece Uykuya Dalan Çiçek



Baharın müjdecisi. Gündüz saatlerinde açar, gece olunca kapanır. Bu ritim hiç şaşmıyor. Mimoza çiçeğini alıp gün boyu karanlıkta tutuyorlar, sonra görülüyor ki karanlıkta olsa da mimoza çiçeği gündüze eş değer saatlerde açıyor, gece saatlerinde kapanıyor. Bilim insanları mimoza çiçeğinin bir biyolojik saat olduğunu yorumluyor.

Mimoza’yı büyütmek için emek gerekmez. Doğasında güçlü olup kök salmak ve coşmak var. Ne yaparsanız yapın, engelleyemezsiniz baharın müjdecisini.

Mimoza çiçeği anlamı ve hikâyesi



İtalya 1946 yılında ikinci dünya savaşından yıkık dökük çıkmış; insanlar bir coşku, yaşama dair bir umut aramaktalardı. Derken İtalyan Kadın Birliği üyesi olan 3 kadın, toplumun yeniden inşasının “kadın dayanışmasına” bağlı olduğunu düşündüler.

Bu kadınlar Teresa Mattei, Rita Montagnana ve Teresa Noce. Üç güçlü kadın, bu yaklaşımlarını sembolize etmesi için bir çiçek seçmeyi teklif ettiler. Sunulan tüm teklifler arasında üç tanesi öne çıktı: Karanfil, anemon ve mimoza çiçeği.

Aşağıdaki özellikleri sayesinde kazanan mimoza çiçeği oldu:

Sapsarı renkleri ile neşe saçtığı için (savaşla yıpranan moraller, mimoza çiçeği ile düzelsin diye) Martta çiçek açtığı için (Dünya Kadınlar Gününü sembolize etsin diye)

Büyük bir ağaç haline gelene kadar çok fazla emek ve bakım gerektirmediği için (İtalya da mimoza çiçeği gibi hızla kalkınabilsin diye) En önemlisi de, aynı kadınlar gibi kırılgan görünümlerinin arkasında güçlü bir karakter barındırdığı için (mimoza çiçeği zor coğrafi koşullarda bile çiçek açabilir).

Mimoza çiçeği nedir, Nezahat göçmen yazıları, mimoza çiçeği nedir, mimoza çiçeği nerede yaşar, mimoza çiçeğinin şekli nasıldır O gün bugündür başta İtalya ve Rusya’da olmak üzere, Dünya Kadınlar Gününde (8 Mart) kadınlara mimoza çiçeği hediye edilmektedir. Bir kadın sadece sevgilisinden veya çocuklarından değil; dayanışmayı sembolize ettiği için kadın dostlarından da mimoza çiçeği hediyesi alır.

Mimoza çiçeğinin özelliklerini ve dünya literatüründeki yerini göz önüne aldığımızda, mimoza çiçeğinin aşağıdaki anlamları taşıdığını söylenebilir.

Dayanışma - Ölümsüzlük ve diriliş - Hassasiyet, coşku ve umut!

Tam da, Senin bendeki yerin, “mimoza” diyebilme zamanıdır.

Bir kadın sadece sevgilisinden veya çocuklarından değil; dayanışmayı sembolize ettiği için kadın dostlarından da mimoza çiçeği hediyesi alabilir. Bir de Volkan Konak 'tan dinleyin Mimoza Çiçeğini

Öpüp okşayamam ben seni/Mimoza çiçeğimsin/Alaca karganın gülüsün/Ellerin çiçeğisin/Değişmem dünyaya seni/Gitme sevdiğim.

Evime getirip, suya koyuyorum. Solmak nedir bilmeyen, etrafa hoş koku yayan, yavaş yavaş olduğu yerde kuruyan mimozam, evimi güzelleştiren çiçek. Hoş kokusu, görüntüsü, yapraklarının muhteşem dizilişine hayranım.

“Bende bulur muyum acaba mimoza mı?” diyenler, ortak şarkı seçenler hiç az değildir.

Tüm kalbimle seviyorum bu ağacı. Mimozalar açtı. Bilmem, kokusu geliyor mu?

Yazı : Nezahat Göçmen

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore