Nezahat Göçmen Yazıları

Nezahat Göçmen Yazıları

Sitemin bu bölümünde konuk yazarların yazıları paylaşılacaktır. Bu yazılar Yazarlar Bölümünden İsme göre sıralanacaktır.

Mercan çiçeği, mercan çiçeği nedir, kırmızı mercan çiçeği, mercan çiçeği nasıldır

Nezahat Göçmen- Mercan Çiçeği

Mercan Çiçeği

Bodrum’da ilk kez ekim ayını yaşadım. Zarif dalları uzadıkça öne eğilmiş, Kırmızı Mercan Çiçeğine sıkça rastladım. Salkım salkım çiçekler. Diğer adı Kırmızı Şamdan Çiçeği. Bayıldım iğne oyası gibi duvarların kenarlarında. Oldukça dekoratif bir çiçek. Bilimsel adı russelia equisetiformis olan, yazlıkların duvarlarını, teraslarını süsleyen bitki. Görüntüsü huzur.

Güneşi, sıcağı seven, bütün yıl çiçek açmaya devam eden çalı türü bir bitki. O, güneşe vurgun, ben ona… Asla dik durmuyor. Kökten çıkan sürgünler saplar üzerinde ince ince dallanıp budaklanarak dik durmayarak püskül görünümlü. Bir duvar dibi bir bahçenin önünden geçiyorsanız, saygıyla eğilen bir kırmızı mercan çiçek topluluğu vardır önünüzde. Devamını oku...
Toroja geleneği, Toroja geleneği nedir, Ölü gezdirme töreni nedir, Toroja halkı, Toroja halkı kimdir

Nezahat Göçmen- Toroja Geleneği

Toraja Geleneği

Ölü gezdirme töreni ‘Ma’nene Festivali’ yüzyıllardır sürüyor Bir film izlersin, bir kitap okursun, seyahat edersin sevdiklerinle paylaşırsın. TRT ‘nin iki saatlik bir belgeselinde dünyanın hiçbir yerinde olmayan Toraja halkının dehşete düşüren geleneği sizlerle paylaşmak istedim. Çok eski kültürlerin yaşatıldığı bir bölge. Bize korkutucu gelse de bölge halkı için kutsal ve eşi benzeri olmayan bir gelenek. İzlerken suratımda hep bir hayret işareti oluştu.

Öbür dünyaya göçmüş ölüleri onurlandırmak için yaşıyorlar. Cesetlerle birlikte yaşamayı ölüye saygı olarak değerlendiriyorlar. Tana Toraja Endonezya’nın batısında yer alan müslüman bir bölge. Bu bölgeyi dünyaya tanıtan Toraja halkının geleneği. Torajalılar, sulawesi Adasında yaşıyor.

Devamını oku...
bir zamanlar yemen, Luwak kahvesi nedir. Luwak kahvesi nasil yapilir, adına türküler yakılan kahve, kahve antioksidan

Nezahat Göçmen- Bir Zamanlar Yemen

Bir Zamanlar Yemen

Bir zamanlar Yemen’den gelen, adına türküler yakılan kahve; Türkiye’ye 16. Yüzyılda gelmiş. Ekonomik değeri çok yüksek. 7-8 metre boyunda ağaç ve meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen kahvenin fincanlarımıza yolculuğu ilginç. Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, meyveleri kırmızı renkli bir bitkidir. Her meyvede ikişer çekirdek bulunur. Bu çekirdeklerin içinde, bildiğimiz kahve taneleri olan bitkinin tohumları vardır. Etken maddesi kafeindir.

Kahve bolca antioksidan içerir ve bu antioksidanlar vücutta serbest radikaller adı verilen maddeler ile savaşırlar. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltirler. Devamını oku...
Şeytan Sofrası, Şeytan Sofrası nerededir, Ayvalık Şeytan Sofrası, Şeytan Tepesi, Şeytan Sofrasında Gün Batımı

Nezahat Göçmen- Şeytan Sofrasın’nda Gün Batımı

Şeytan Sofrasın’nda Gün Batımı

Ayvalık’a gidiler de Şeytan Tepesine gidilmez mi? Şeytanın ayak izi, akşam olurken gökyüzünün aldığı renkleri seyretmek ve sizi uçuracak bir rüzgar için, hiç düşünmeden çevirin rotanızı doğa harikasına. Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde.

Şeytan’ın adıyla anılan bu tepeyi anlatmak az gelir.

. Ağustos ayında, gün batımına yakın tepeye çıktığımda, büyük bir kalabalıkla karşılaştım. Adeta izdiham vardı. Kapı girişinde bulunan “Şeytan Sofrası” tabelası önünde anı belgelemek için insanlar sırada. Evet, bende o insanlardan birsiydim! Karşınıza çıkan manzara sizi büyülüyor. Eşsiz güzelliğine ateş bulaşmış. Mavi-yeşilin arasına yakışan karanın yerleştiği yer. Devamını oku...
Çam Kese Tırtıl, Tırtıl nedir, Çam kese böceği, Çam kese böceği nerede yaşar

Nezahat Göçmen- Çam Kese Tırtıl

Çam Kese Tırtıl

Çam kese böceği adıyla da bilinir. Bir kelebek türü olan çam kese tırtılı, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu larva keseleridir. Çam ağaçlarını kuruttuğu için, çam ormanlarının korkulu rüyası olduğunu söylüyor orman köylüleri.

Özellikle nisan ve mayıs aylarında Ege eve Akdeniz bölgesinde çam ormanlarında, kese tırtılını sıralar halinde görebilirsiniz. Özellikle kızılçama zarar veren, ağacın filizlerini yiyerek beslenen, ağacın gelişmesine engel olan bir böcek çam kese böceği. Devamını oku...
40 Çeşit Meyve Veren Ağaç, Peter Salvatore, meyve ağaçları, çeşit çeşit meyve veren ağaç

Nezahat Göçmen- 40 Çeşit Meyve Veren Ağaç

40 Çeşit Meyve Veren Ağaç

Aşılama işlemi ile tek ağaçtan birden fazla meyve elde edildiği birçok kişi tarafından zaten bilinir.

Bir ağaçta 40 çeşit meyve şaşırtıcı değil mi? New York'un Syracuse şehrinde özel bir araştırma üniversitesi sanat profesörlerinden Van Aken, bir çiftlikte büyümüş. Van Aken, Sanat, bilgi, deneyim ve donanımını birleştirince bu ağacı ortaya çıkarmış.

İşte 40 farklı meyve veren ağacın hikayesi...

Devamını oku...
Cezayir Sokağı, Taksim cezayir sokağı, cezayir sokağı nerededir, cezayir sokağında konaklamak

Nezahat Göçmen- Cezayir Sokağı

Cezayir Sokağı

Her zaman huzur bulduğum vazgeçemediğim, basamakları ağır ağır indiğim bir mekân. Sokağın tamamen merdiven olması oldukça etkileyici. Akdeniz ülkesi sokaklarının havasını ve yaşantısını yansıtan, Cennet çukuru misali merdivenlerden inerken renk renk boyalı mekanlar, gözlerinizi kamaştırır.

Misafirlerimle hoşça vakit geçirdiğim, biraz gitmesem özlediğim bir sokak. Sokakta özlenir mi demeyin. Her mevsimde aynı güzelliktedir. Renkleri değişmez. Beyoğlu’nda Galatasaray lisesinin arkasında kalan bu mekân Beyoğlu ve Tophaneyi birbirine bağlayan bir yaya yolu olarak da bilinir. Adresi Cezayir Çıkmazı‘dır.

Mini minicik bir sokak, o sokağa inmek bir ayrı, çıkmak apayrıdır. Devamını oku...
Emma gibi cesur değilim, Nezahat göçmen yazıları, Emma kimdir, Kölesi olduğumuz şeyler

Nezahat Göçmen- EMMA GİBİ CESUR DEĞİLİM

EMMA GİBİ CESUR DEĞİLİM

Hey Emma! cesur kadın. Günümüzde ihtiyaç olarak adlandırdığımız şeylerin nasıl da kölesi oluyoruz. İşlerimizi yapmak için makinelere esaretimizin artması, elektrik olmayınca hayatin durması gibi. Teknolojiye olan güvenimiz tartışılmaz. Bana kalsa radyodan gerisini alıp atacağım. Benim çocukluğumda hayallerimizle koşturarak oynardık. Eve bile girmek istemezdik. Sokaklar bizimdi.

Zorlu şartlarda hayatta kalmanın yollarında seni gördüm. Günümüzde, metropollerde evden işe gitme süresi yarım saatten kısa olanlara gıpta ile bakıldığı, şehir dışına çıkıp, temiz hava ile karşılaşıldığında oksijen zehirlenmesine yol açan hayat formunun içinde akıp gidiyoruz. Artık karbon monoksite o kadar alıştık ki, temiz havaya çıkınca fazla oksijenden başımız dönüyor, karnımız acıkıyor, uykumuz geliyor. Çok mu sevdik biz bu yaşamı?

Devamını oku...
KARİYERİNİN SON NOKTASINDAKİ PORTAKAL AĞACI, Nezahat Göçme nyazıları,  koyu yeşik parlak bir ağaç, Portakal ağaçları, Bodrum

Nezahat Göçmen- KARİYERİNİN SON NOKTASINDAKİ PORTAKAL AĞACI

KARİYERİNİN SON NOKTASINDAKİ PORTAKAL AĞACI

Koyu yeşil, parlak ve sık yapraklı bir ağaç. Güneş’in biriciği.

Güneşin minyatürü de diyebiliriz. Güneş kendine benzeyen topları saçmış ağaç üzerine. Portakal ağacı ışıklandırılmış bir cadde gibi onlarca- yüzlerce portakal ve çiçeğini taşır. Portakal bahçesi Bahçeden portakalları toplarken “Güneş topla benim için” şarkısı gelir aklıma.

Küçükken, sayışmalarda portakalı soyup başucumuza az mı koyduk. Yalan uydurmadan.

İki yıldır Bodrum’da yaşıyorum. Canıma can katan portakal ağaçlarını izliyorum.

Devamını oku...
Cunda Adasi, Nezahat Göçmen yazıları, Peter Salvatore, Cunda adası nerededir, Cunda adasına nasıl gidilir, Cunda adası tarihçeşi

Nezahat Göçmen- TABİAT ANANIN BOYAR MADDELERİ

TABİAT ANANIN BOYAR MADDELERİ

Eski halılarımız, kilimlerimiz, heybelerimiz, kumaşlarımızı boyamak için pek çok sayıda boyalar yapılmıştır. Tabiatta boyar maddeli pek çok bitki vardır. Çividî, sarı, açık sarı, limon sarısı, al, ördek başı yeşil, fıstık yeşili, çemen yeşili, mor, uruncî, portakalî, kırmızı, açık kırmızı, koyu kırmızı, kahve rengi, koyu kahve, katran karası siyah...

Halı ve kilimlerde kullanılan kökboyası çeşitli bitkilerden elde edilmekte.

Bazı bitkilerin hepsi, bazılarının da çiçeği, yaprağı, tohumları, meyvesi, kabuğu veya kökü kullanılırdı. Doğa takvimlerine göre yaprağın, çiçeğin, tohumun Devamını oku...

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore