Bir adet Kuş Yuvası

Bir adet Kuş Yuvası

Satılık ve kiralık değildir

Ağaçta kurulan, örüm örüm örülen bir yuva fırtınada nasıl kaybedilir? Bu hikayeyi anlatacağım size. Her şehirde” Atatürk Caddesi” adıyla bir cadde vardır.

Bodrum’da, Cevat Şakir Caddesinden, sola dönünce içmelere kadar uzanan içinde virajları barındıran en uzun caddedir, Atatürk Caddesi. Üzerinde barındırdığı dükkanlar, oteller, güler yüzlü esnafları ile beldenin sosyal ve ekonomik yapısını da göstermektedir. Caddeyi yeşile boyayan turunç ağaçları, nadide kokusuyla varoluşun simgesidir. Turunç ağaçlarını ilk kez görenler “İnsanlar bunları neden yemiyorlar?” sorusunu sorabilir. Cadde boyunca turunçların arasında 20 metre yüksekliğe sahip ağaç türü de bulunmaktadır. Birlikte mutlu mutlu yaşayıp giderler.

Bu ilçede, kış mevsimi nedeniyle şiddetli yağmurlar yağar. Amazon yağmurları gibi. Yağmurlu bir gecenin ardından, Atatürk Caddesinde nereye gittiklerini, nereden geldiklerini bilmediğim onlarca insan ile birlikte yürüyordum.

Yağan yağmurlar sonucunda epey bir yaprak dökümü vardı Bir adet Kuş Yuvası, Nezahat Göçmen, NEzahat göçmen yazıları, yuvası bozulan kuşlar ne yapar -Aaaa, o da ne?

Bir kuş yuvası var önümde. Adım atsam basıp geçecektim. Durdum. Ağaç dalından yere düşmüş bir yuva. Sağa baktım. Sola baktım. Yukarı baktım, ağaçların tepeciklerine. Çok uzak görünüyordu bana her şey. Seslenecek kimse yoktu. Kuş dili bilmemek ne kötü. Kuşlar yoktu ama kulaklarımda bir değil binlerce kuş sesi vardı.

Anladım ki fırtına kuşları vurmuş. Yüreğim sızladı. Olduğum yerde kaldım. Şık ve zarif, izolasyonsuz bir yuva sığınaktı yavrular için. Kullanılan malzeme sadece çam ağacının yaklaşık 15-18 cm boyunda, sivri ve batıcı iğne yapraklarıydı. Kuşlar yuva yapma konusunda en usta canlılardır. Kuş yuvası döne döne mi yere düştü? Yoksa fırtınanın önünde hangi ağaçtan sürüklenip savruldu?

Yuvalarını beğenmeyip, atmış olabilirler mi?

Fırtınada savrulmasına rağmen örülen yuvadan bir tane bile iğne yaprak ayrılmamış. Büyük bir itinayla örülmüş sanat eserini yavaşça yerden aldım. Elimde bulunan, A4 boyutunda aylık bir derginin üzerinde getirdim. Dekor olarak evimin bir köşesine koydum. Harika bir aksesuar. Yuvayı diş kuş yapar ama yuvanın kurulacağı bölgeyi erkek kuş seçermiş. Dayanaklığı ve elastikliği göz önünde bulundurularak yapılmış. Bir sanat eseri, oldukça detaylı ve zor. Doğada gördüğüm her davranış ve özelliğin bir amaca uygun olduğunu düşünürüm.

Bir kuş neden yuva inşa eder?

Güven ve huzur için yapar.

Yumurtalarını ve yumurtadan çıkan savunmasız yavrularını korumak için. Hayatımda en çok değer verdiğim ağaç türüdür çam ağacı. Ne kadar yakışır, birbirine kuşlar ve çam ağaçları. O gece uyku girmedi gözüme

Yuvası bozulan kuşlar ne yapar?

O gün yumurtadan çıkan yavru kuşlar geceyi nerede geçirdiler?

İnsanın en zayıf noktası, bitmek tükenmek bilmeyen daha fazlasına sahip olan güdüsü kaç kuşta vardır?

Hangi kuş gelir, bu yuvayı alır? Dağılan yavrular, hangi ağaçta, hangi yuvada buluştular? Bana umut veren mimar nerede? Yavrular uçmayı öğrenmişler midir?

Yeni yuva yapmak için başladılar mı acaba iğne yaprakları taşımaya?

İnsan dışında hiçbir varlık, birden fazla yuva yapmaz kendine.

Baktıkça verilen emek ve yuvanın kutsallığı, yaşama inanmamı sağlıyor.

Deli sorularla uykulara dalıyorum.

Şu anda üzerimden bir kuş geçti.

Soran olursa söyleyin yuvası yuvamda…

Yazı : NEzahat Göçmen

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore