Tüplü Dalışta Kadınlar Erkeklerden daha mı iyidir?

Tüplü Dalışta Kadınlar Erkeklerden daha mı iyidir?

2007 yılında Hull Üniversitesi'nde Deniz Bilimcisi olan Mandy Shackleton tarafından yapılan bir araştırmada, kadınların erkeklerden daha iyi dalgıç olduğu üzerine bir hipotez atılmıştır. Haklı mı? Kadınlar tüplü dalışta erkeklerden daha mı iyidir?

Hormonların Gücü



Erkek dalgıçlar genellikle yeni, heyecan verici ve yoğun deneyimlere açıktır. Bu, onların kortizol, testesteron ve adrenalin salgılanmasına yol açar ve bu da erkekleri su altında daha fazla risk almaya yönlendirebilir. Hull Üniversitesi Çevre ve Deniz Bilimleri Merkez Başkanı Dr. Magnus Johnson da erkeklerin bir kadınla dalış yaparken onu etkilemek için daha fazla risk alabileceğini belirtmektedir. Diğer yandan kadınlar güvenlik konusunda daha bilinçlidir ve bu nedenle dalış sırasında daha az risk almaya eğilimlidir.

Kaldırma Kuvveti, Verimli Hareket ve Isı



Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Michael Messner, kadınların erkeklerden daha fazla vücut yağına sahip olduğunu belirtmektedir. Kadınlar fazladan birkaç ekstra kiloya ihtiyaç duyabilirler. Ancak bu aynı zamanda kadınların yüzerken daha az enerji kullandıkları ve soğuk suya karşı daha yüksek bir yalıtım seviyesine sahip oldukları anlamına da gelmektedir.

Büyük Resim



Nancy Briton ve meslektaşları tarafından özetlendiği üzere kadınlar, beden dili ve görsel ipuçları gibi sözel olmayan ipuçlarını okumada erkeklere göre daha iyidir. Sualtında konuşmak sınırlıdır ve dalgıçlar sadece sözel olmayan iletişime güvenmektedir.

Middlesex Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Nigel Forman, kadınların sözel olmayan, durumsal ve çevresel ipuçlarını almakta ve anlamakta erkeklere göre daha iyi olduğunu keşfetmiştir.

Kadınlar sözsüz iletişimde akıcı olduklarından, sualtı ortamına daha iyi adapte olabilir ve değişikliklere uyum sağlayabilirler.

Tüplü Dalışta Kadınlar Erkeklerden daha mı iyidir?, Nurettin barış tekin, dalış fizyolojisi, drö magnus Johnson

Mekansal Farkındalık Forman, kadınların daha büyük resmi görebildiklerinden, su altında daha iyi bir uzaysal farkındalığa sahip olduklarından bahsetmektedir. Bu, erkeklerin daha az yetenekli olduğunu göstermektedir. Bu, kadınların daha temkinli dalgıç olma ve daha iyi yüzerlik kontrolüne sahip olma eğilimi ile birleştiğinde, kadın dalgıçların erkek dalgıçlardan mercan ve benzeri sualtı ekolojisine daha az temas kurmaları ve daha az zarar vermeleri anlamına gelmektedir.

Genel olarak, kadınlar alt vücut kaslarını üst vücutlarına göre fazla kullanma eğilimindedir. Erkeklerde bunun tersi görülmektedir. Scott Mcclean ve Richard Hinrichs, erkeklerin genellikle yüzme sırasında aynı mesafeyi kat etmek için kadınlardan daha fazla palet çırptığını keşfetmiştir. Zamparo ve meslektaşları tarafından açıklandığı üzere, daha az palet vuruş döngüsüyle ilermek için tasarlanan paletler, daha verimli bir palet vurma stili ile kadınlar hava tüketimini azaltmayı sağlamaktadır.

Tüplü Dalışta Kadınlar Erkeklerden daha mı iyidir?, benim sualtı dünyam, nurettin barış tekin, dr magnus johnson

Kadınlar su içinde daha verimli hareket ettikleri ve daha küçük akciğerlere sahip oldukları için erkeklerden daha az hava kullanma eğilimindedir. Bu, kadınların daha uzun süre dalış yapmalarını sağlamaktadır. Su altında bir dalgıcın havası biterse kadın dalgıçların daha fazla olan havasından yararlanabilirler.

Kadınlar erkeklerden daha iyi dalgıç olsun ya da olmasın, her birimiz şüphesiz diğerinden yeni bir şeyler öğrenebilir.

Paramedik N. Barış TEKİN

İlkyardım Eğitimci Eğitmeni & Bir Yıldız Dalıcı

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore