Soru ve Cevaplar

Soru ve Cevaplar

Hocam dalışta ağzıma su kaçar mı?

Kaçar ama istersen kaçar, istemezsen kaçmaz! De ki yanlışlıkla kaçtı, kazaen kaçtı, atarsın kaçan su çıkar, ağzında az biraz tuz tadı kalır o kadar, ağzına su kaçınca ölmezsin, sürünmezsin....

....

soru ve cevaplar, Mehmet avadanın soru ve cevaplarıi, dalışta ağzıma su kaçarmı, takla atarak suya girmek yanlışmıdır Hocam benim tansiyonum var, kalbim var, dalabilir miyim?

Soru doğru da, cevaplayacak kişi ancak bir hekim olabilir.... Dalış eğitmenliğim boyunca açık yarası olduğu halde dalan da gördüm, by-pass ameliyatı olmuş dalan da... Her iki durumda da hekim "dalabilirsin" demiş... Elbette teorik olarak ben "yok, olmaz, dalamazsın" derim de kıymeti olmaz.... İlla ki bir hekime danışmak lazım... Soracağınız hekimin dalgıç olması söyleyeceklerini daha değerli yapacağından şüphe yok...

....

Hocam takla atarak suya girmek yanlış mıdır?

Neden takla atman gerekiyor, normal olarak koca bir adımla suya girmenin ne sakıncası var? Değişik bişi denemek içinse ne gerek var? Sen bu soruları cevapla ben de cevabına göre yanlış ya da doğru diyeyim. Bi de kaç dalışın var diye sorayım... Çünkü takla atarak ya da balıklama suya giriş valsalva manevrasını geciktirir hatta bazan mümkün olmayabilir. Yeteri kadar deneyimli isen belki bunu tolere edebilirsin...Öyle 20-30 dalışla tolerasyon pek mümkün olmayabilir.... Ama gene de uygun diyebilmem için sağlam bir nedenin olmalı...

....

Hocam paletimin rengi önemli mi?

Şartlara göre değişir. Çarşaf gibi sularda, dalış eşinle ya da gurupla dalıyorsan ister pembe, ister yeşil farketmez.... Ama dalgalı denizde guruptan kopmuş, üzerinde herhangi bir işaret malzemesi de yoksa "keşke paletim sarı olsaydı" diye düşüneceğin kesin. Çünkü paletini sallayıp görünür olmaya çalışacaksın da paletin görünür bi renk değilse?

....

Hocam elbisesiz dalmak uygun mudur?

Hamam sıcaklığında bile olsa suda çok fazla kalmak bir süre sonra hipotermiye neden olur. Normal şartlarda elbisesiz dalabilirsin de akıntıya kapılıp kaybolarak 10 saat ve üzeri süre suda kalmak zorunda kalırsan üşümen kolaylaşır. Seni buluncaya kadar hipotermiye girebilirsin. Hipotermi vakalarının %80'i ılık tropik sularda meydana gelir. Nedeni belli desem?

.....

Hafif bir nezlem var, dalmam riskli olabilir mi?

Risklidir, ben olsam dalmam. Yıllar önce ben de hafif bir nezleyle daldım. Dalarken sorun da yaşamadım da.... Çıkışa geçtiğimde giderek artan sol kulaktaki ağrım beni sualtında kalmaya mahkum etti. 3.5 metre derinliğe zar zor geldim ama yüzeye bir türlü çıkamadım. Nedeni ters blok olmamdı. Havam giderek azaldı, azaldı ama ağrıdan bir türlü çıkamıyordum. Yapacak tek şey vardı onu yaptım. Dişimi sıkıp var gücümle yukarı doğru palet vurdum çıktım. Ağrı falan kalmamıştı çünkü sol kulak zarım yırtılmıştı. Başka bişi anlatmama gerek yok, risklidir!

....

Daha büyük tüple daha fazla suda kalınır mı?

Bu öncelikle hava tüketimine bağlı olmakla beraber başka etmenler de işin içine girer ve bazan küçük tüple sualtında kaldığın süreden daha büyük tüple daha az kalman da mümkündür. Daha büyük tüp daha fazla su direnci ve daha fazla ağırlık, daha fazla hava tüketimi demektir. Bu fazla hava tüketimi küçük tüple dalmayı daha makul kılabilir. Tabii dalış profili aynı ise!

....

Günde kaç dalış yapılabilir?

Bu soru da gayet yanlış. Doğrusu "kaç dakika sualtında kalınabilir?" Çünkü bedenini tamamen suya batırıp çıkman da dalıştır, tüpündeki hava bitene kadar sualtında kalman da dalıştır. Senin hangisini dalış kabul etmene bağlı... De ki doğru soruyu sordun; "kaç dakika sualtında kalınabilir?" Bunun net olarak cevabı ne bende, ne de başka birinde... Bu sorunun cevabını ancak dalış yaptıktan sonra bilgisayarına bakarak bulabilirsin... Aynı profili bir daha yapabilirsen tahmin edebilirsin. E bu da imkansıza çok yakındır!

İyi dalışlar,

Yazı : Mehmet Avadan

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore