Sargoz Mehmet Yalçın

Sargoz Mehmet Yalçın Yazıları

Sitemin bu bölümünde konuk yazarların yazıları paylaşılacaktır. Bu yazılar Yazarlar Bölümünden İsme göre sıralanacaktır.

Caisson Hastalığı veya Dekompresyon Hastalığı, Sargoz Mehmet Yalçın kimdir, Vurgun nedir, Scuba ve dekompresyon ilişkisi, dalışta vurgun yemek

Sargoz Mehmet Yalçın-Caisson Hastalığı veya Dekompresyon Hastalığı

Caisson Hastalığı veya Dekompresyon Hastalığı

İnsanın, dalgıç çanı, “Caisson” ya da miğfer içinde su altında çalışmaya başlamasından bu yana, kazalar hatta ölümle sonuçlanan olaylar bildirilmiştir. Bu dalgıç hastalığının – başlangıçta “Caisson Hastalığı”, sonraları dekompresyon hastalığı adı verilmiştir. – nedeni önceleri bilinmemekteydi. Caisson Hastalığı semptomlarını ilk tanımlayan, 1841 yılında Trigger olmuştur. Kazaya uğrayanlar, kömür madenlerindeki geçitlerden suyun girmesini önlemek için sıkıştırılmış hava basıncı altında çalışmaktaydı. Madende çalıştıktan sonra normal atmosfer ortamına çıkan bazı işçilerin kas krampları ve ağrılardan şikâyet etmeleri Trigger’in dikkatini çekmiştir.

O zamanların tedavisi, içten ve dıştan olmak üzere bol miktarda alkol uygulamaktan ibaretti. Kaslara alkolle masaj yapılıyordu. Bunun tedavide değeri bildirilmemiştir. Basınçtaki ani bir düşüş sonrası beliren cassion hastalığı semptomları; kaşıntı, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, eklem ve kaslarda ağrı, konfüzyon, göğüste basınç hissi, kan pıhtılaşması bozuklukları, şok, parapleji, ve bilinç kaybıdır. Bu hastalık öldürücü olabilmektedir. Hafif vakalarda, felç ya da kemik nekrozundan yaşam boyu sakatlık ortaya çıkmaktadır.

Devamını oku...

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore