Karaada-Gökova Deprem Çalışması Makelesi

Karaada-Gökova Deprem Çalışması Makelesi

Gökova Körfezi güney Ege’nin depremsellik açısından en canlı bölgelerinden biridir. 21. Temmuz. 2017 tarihinde büyüklüğü Mw:6.6 olan Bodrum depremi bu canlılığın en son örneğidir.

Bununla beraber bölgenin özellikle denizaltı depremleri ile ilişkili olarak paleosismolojisi bilinmemektedir. Bu çalışmada Gökova Körfezi’nin güney ve kuzey kıyıları boyunca depremle eş zamanlı olarak yükselmiş gelgit-çentikleri araştırılmış ve bunların günümüz deniz seviyesine göre yüksekliği ölçülmüş ve yaşlandırılmak üzere fosil toplanmıştır. Gelgit-çentikleri kıyılarda denizlerdeki gel-git hareketlerine ve bu zondaki biyolojik faaliyetlere bağlı olarak oluşan ve kabaca “C” şeklindeki yerşekilleridir. Bu “C”nin tavanı yüksek deniz seviyesini, tabanı alçak deniz seviyesini ve orta kısmı ise uzun yıllar ortalama deniz seviyesini göstermesi nedeniyle depremlerle kosismik olarak deforme olmuş kıyılarda oldukça güvenilir jeomorfik belirteçlerdir.

Özellikle eğim atım faylar tarafından meydana getirilen büyük depremler göreceli deniz seviyesi değişimine yani karanın yükselmesine neden olurlar. Bu nedenle günümüz ortalama deniz seviyesine göre daha yüksekte yer alan gel-git çentikleri doğrudan kosismik yada paleosismik olaylarla ilişkilendirilebilir ve bunların yükseklikleri ve yaşları kullanılarak depremleri tarihlendirmek, tekrarlanma aralıklarını ve kayma hızlarını belirlemek mümkündür. Bu amaçla Gökova Körfezi’nin kuzey ve güney kıyıları boyunca denizden tarama yapılmış ve güney kıyılarında güncel deniz seviyesinden yaklaşık 20 cm ile 80 cm arasında değişen yüksekliklerde en az 3 depreme kuzey kıyılarında ise güncel deniz seviyesinden 20 cm ile 120 cm arasında değişen en az 5 depreme işaret eden gelgit çentikleri bulunmuştur. Maalesef her seviyeden yaşlandırma için örnek bulmak mümkün olmamıştır. Alınan örnekler henüz yaşlandırılma aşamasında olduğu için geçmiş depremlerle ilgili olarak tarih vermek şu an için mümkün değildir. Buna rağmen yükselmiş gelgit-çentiklerinin varlığı Gökova Körfezi’nin gerek kuzey gerekse güney kıyılarında belirgin bir şekilde yükselime neden olacak kadar büyük depremler üretecek ve kıyıya çok yakın denizaltı faylarının varlığını ortaya koymaktadır. Bu durum bölgesel sismik tehlike analizlerinde denizaltı faylarının da dikkate alınması gerekliğini ortaya koymaktadır.

Aynı zamanda konu ile ilgili sunumuda buradan dineleyebilirsiniz. Konu ilgili yaptığımız makale posterini aşağıda yayınlamaktayım. Tıkladığınızdada makeleyi bulabilirsiniz. Placeholder image

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore