Yunus Parkları Kapatılsın

Yunus Parkları kapatılsın

Herkese merhabalar...

Bugün sizlere, dalış değil ama yine doğanın ve denizlerin önemli canlılarından biri olan Yunuslar ve Yunus Parkları hakkındaki, düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Yunuslar insanlar tarafından her daim ilgi çeksede, insanlar tarafından en çok katledilen memeli türlerden biridir. Kısaca Yunuslara bakacak olursak, Yunuslar bir balina türüdür. Yunuslar, balinalar takımından olan Yunuslar ve balinalar alttakımından olan dişli balinalar alt takımına bağlı olan yunusgiller ailesinde sınıflandıran türler için kullanılan ortak ada verilen isimdir. Çok zeki ve sosyal olan bu canlıların özelliklerini kısaca sıralayacak olursak...

• Yunusların yönlerini ve aynı zamanda avlanmak için kullandıkları ses frekansları, objeden geri yansıyarak onlara obje hakkında bilgiler vermektedir.

• Uyku esnasında beyinlerinin yarısını kapatırlar, böylelikle hem tetikte dururlar hemde boğulmaktan kurtulmuş olurlar.

• Yunuslar ortlama 300 m derine dalabilirler.

• Katil balina olarak adlandırdığımız Orca lar bir yunus türüdür.

• Maalesef Japonya ve Peru da Yunus eti yenmektedir.

• Yunuslar çok sosyal ve kalabalık guruplar halinde gezen canlılardır.

• Yunuslar balık değil memelidir. 43 türü olan balina türünün 38 i denizlerde 5 faklı türü nehirlerde yaşamaktadır.

Yunus parkları kapatılsın, Yunuslar, masum yunuslar, Sualtı Dünyam, Peter Salvatore, Tutsak yunuslar
yunus parkları kapatılsın, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Sualtı Gazetesi,  tutsak yunuslar, Yunus havuzları

Peki bu zeki türleri neden yok ediyor yada ticari kazanç elde etmek yada egomuzu tatmin etmek için neden havuzlara tıkıyoruz ?

Bazı insanlar onların özgür olduklarını ve insanların büyük merakla onları seyretmeye geldiklerini söylüyorlar. Hiç bir canlı, ister Dünyanın en büyük havuzunu inşaa edin ne yaparsanız yapın, Okyanusun vereceği etkiyi, özgürlüğü veremezsiniz. O canlıları özgürlüklerinden koparıp bir havuzun içine atıp ordan oraya yüzmeleri, canı istediği zaman gelen insanlara şov yapmaları için olara eğitmenleri tarafından emir verilmesi onları Yunus değil, yunus görünümlü bir canlı sıfatı katar.

Hiç bir canlı, biz egomuzu yada para kazanalım diye bu Dünyada değillerdir. Koruma altında olan bu canlıları keyfe keder balık ağlarına girdikleri için öldürmemeliyiz. Unutmamak gerekir ki avlandığımız yerler onların dünyası ve biz onların dünyasına giriyoruz.

Konu ile ilgili kısa videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Ayrıca da www.yunuslaraozgurluk.com adresi de bu konuda çalışmalar yapmaktadır.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle

Peter Salvatore.

Yunus Parkları kapatılsın serisinin ikinci serisi olan Sualtı Gazetesi'nin katkılarıyla gerçekleşen sokak röpörtajını aşağıda izleyebilirsiniz.



Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore