En İyiye Dair

En İyiye Dair

En iyi dalış noktası neresidir diye sorarlar. Şurası, yok burası falan diye de cevaplandırılır. ....

Dibi görünmeyen, giderek koyulaşan, zaman zaman lüfer, zaman zaman baraküda sürülerinin ziyaret ettiği, özgürlük hissini en yoğun duyduğum, askıda dakikalarca etrafı taradığım nokta benim için en iyi dalış noktasıdır.

....

en iyiye dair, MehmetAvadan, en iyiye dair dalış noktaları, en iyi dalış noktaları varmıdır Fotoğraf çekimi yapacaksam yukarıda anlattığım dalış noktasından daha kötüsü yoktur. Fotoğraf için dibi zengin, fonu sürekli, az biraz kaya az biraz mercan, orfozu, lagosu eksik olmayan, güneşin ben burdayım dediği, berrak mı berrak nokta en iyi dalış noktasıdır.

...

Dalış amacına göre iyi dalış noktası değişir yani. Ama günün her saatinde iyi dalış noktası da yoktur, şu mevsimde iyidir denilecek bir dalış noktası da yoktur. Doğru yerle doğru zaman çoğu kez çakışmaz. Hatta çakıştığında şansınız tavan yapmıştır.

... Uzatmadan söyleyeyim : İyi dalış noktası yoktur. Bulunduğu noktanın imkanlarını sonuna kadar zorlayıp keyif almasını bilen balıkadam vardır.

... Sıfır görüşün olduğu sularda "Kartal Vatosu" görmüşlüğüm var ama pırıl pırıl sularda tek canlı görmemişliğim de var. Demekki bazan doğru zamda doğru yerde, bazan da yanlış zamanda yanlış yerde bulunmak var.

.... Balıkadamın sıfır görüş olam suda da, donmasına ramak kalmış suda da, zifiri karanlık mağarada da, 1-2 metre derinlikte de öğreneceği çok şey vardır. Bu öğrendikleriyle artı kazanır, deneyimli hale gelir. Çarşı hamamı kıvamındaki suda da bişiler öğrenmek mümkündür ama sınırlıdır.

.... Öğrenmek de sınırlı bişi değildir. Bırakın her dalışta bişiler öğrenmeyi, dalış muhabbeti yaparken bile bişiler öğrenirsin! İlkin görüp de şaşırdığın vaka, ikincisinde seni şaşırtmıyorsa öğrenmişsin demektir.

.... Dalışın en cazip tarafı "ben oldum" dedirtmemesidir. Ben ustayım, şu kadar dalışım var, şu kadar suda kaldım falan bunlar cahil kariyeridir, dalışta usta olunmaz, usta olmaya çalışılır!

İyi dalışlar,

Yazı : Mehmet Avadan

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore