Dalış Güvenliği Nedir

Dalış Güvenliği Nedir

"Dalış güvenliği, hiç bir olumsuzluk olmadan başlanan dalışı, hiç bir olumsuzluk olmadan tamamlayarak sudan çıkmaktır." olarak tanımlanabilirse de bence seçilen periyot yeterli değildir. Bence dalış güvenliği, dalış amacıyla donanımı kuşanmak ve dalışı tamamlayarak üzerindeki donanımı çıkartıp günlük hayata dönünce tamamlanan süreçte hiç bir olumsuzluk yaşamamak için yapılan her şeydir. Dalışınız sportif, ticari, askeri ya da kriminal olsun bu tanım hiç bir kelimesi değişmeden geçerlidir.

Dalış güvenliği adına olumsuzluk yaşamamak için önce olası bütün olumsuzlukları öngörebilmek gerekir. Bu öngörü olası bütün olumsuzlukları önceden tahmin edebilmeyle mümkün olabilir.

dalış güvenliği nedir, dalış güvenliğinin önemi, Mehmet Avadan yazıları, Sualtı Dünyam, Peter Salvatore, yanlış planlanan dalış, dalış malzemesi ve dalış güvenliği Bu da donanım eksikliğinden, donanım arızasına, dalış deneyiminden, dalışın teorik tarafına, fiziksel yeteneklerinden zihinsel yeteneklerine kadar birçok bilgiyi dağarcığına ekleyerek olası olumsuzlukları en aza indirebilmekle mümkündür. En aza indirmek diyorum ama bu işin doğası gereği mutlaka bir veya birkaç eksik olasılığının ihtimali her zaman olabilmesindendir. Tam güvenlik tesadüfen olabilir!

Hava durumu bilgisi, dalış planı, dalış eşi, üzerindeki donanımın her bir ayrıntısı, üzerinde bulunan yardımcı donanımlar, dalış deneyimin, dalışın teorik tarafını ne kadar bildiğin, sualtı şartlarının değişimine dair lokal bilgi, akıntı, karanlık, soğuk, kapalı ortam dalış güvenliğini direkt etkiler.

Voleybolcunun smaçı kaçırması, basketçinin ribaunda çıkmaması, futbolcunun golü kaçırması telafi edilebilir hatalardır. Maalesef dalış ne voleyboldur, ne de futbol. Yapılan hata telafi edilemeyebilir.

Güvertedeki masa üzerine öylesine koyduğun kameranın ilk dalgada düşüp zarar göreceğini, sık sık kontrol etmediğin havanın bittiğinde hayati sıkıntı yaşayacağını önceden bilmelisin. Hatta bilmene rağmen başına geldiğinde savuşturmayı da bilmelisin!

... Donanımını bakımlı tutmak yetmez, özellikle az kullanılan fonksiyonlarını da ara sıra deneyerek çalışıyor olduğundan emin olmak lazım ki ihtiyaç anında sürpriz olmasın.

Donanımı üzerinde taşımak yetmez, nasıl kullanıldığını öğrenip meleke haline getirmek lazım. Bazı güvenlik donanımlarını kullanmak meleke haline gelmeden, problem halinde kullanmak son derece tehlikelidir. Mesela şamandıra halatı kullanım sırasında elinizi kolunuzu bağlayabilir, kımıldayamazsınız. Bunları güvenli ortamda yeteri kadar deneyip ara sıra da keskin kalmak adına kullanmak gerekir.

... 200'ün üzerinde dalışın var, eyvallah. Peki en son ne zaman maske tahliyesi yaptın? Halbuki her güvenlik beklemesinde, bir veya birkaç maske tahliyesi yapmak size meleke kazandıracak zamanı verir! Maske tahliyesi refleks haline gelmemiş dalgıç güvenli dalış yapabilir mi?

... Genellikle dalışın teorik tarafı sevilmez ama sıkıntı anında sıkıntıyı giderebilecek olan teorik bilgidir. Teorik bilginiz yoksa güvenliğe açılan kapının anahtarı yoktur. Açamazsınız. İlk kez başınıza gelen problem kesinlikle teorik bilginiz ışığında giderilebilir.

İyi dalışlar,

Yazı : Mehmet Avadan

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore