Viranbağlar BüyükAda

Viranbağlar-Büyükada

Herkese Merhabalar,

Hafta sonu yapmış olduğum Viranbağlar- Büyükada mevkiindeki dalışlardan bazı görüntüleri ve bölge hakkındaki bilgileri paylaşacağım. Viranbağlar 40 derece 50 25 dakika N Kuzey ve 029 derece 06 dakika 46 E Doğu boylamı arasında bulunan bir bölgedir. Bölgenin biyoçeşitliliği de oldukça fazladır. Bu bölgede özellikle domates anemonu oldukça fazladır.

Viranbağlar konumu, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Viranbağlar nerede, Büyükada

Domates anemonları yeşil kahverengi gibi renklerde olsalar da ülkemizde kırmızı olanına sıklıkla rastlanmaktadır. Domatese benzerliğinden ve kan kırmızısından adını domates anemonu olarak almıştır. Aynı zamanda bu canlıyı Actinia equina deniz dometesi diye de duyabilirsiniz. Domates anemonları 2-3 cm çaplarında olsalar da daha büyükleri de gözlemlenmiştir.

Viranbağlar, Büyükada, Peter Salvatore, domates anemonu, kalem mercanı Ağız kısımlarında tentakül bulunmaz. Tentaküllerin bittiği yerde acror denilen mavi kabarcıklar bulunmaktadır. Bu kabarcıklar denizanalarında olduğu gibi nematokist adlı ısırgan hücreleri vardır. Bundan dolayı da domates anemonları diğer anemon türleri ile mücadele edebilirler. Biraz daha derinde kalem mercanları, vatozlar, iskorpit gibi canlılarda bana eşlik ettiler. Özellikle kalem mercanlarının bulunduğu derinlikte akıntı bir hayli fazla idi. Videoda izlerken arkadan uçuşan partiküller, yosunlar ve daha bir çok şeyi görebilirsiniz. Bu da çekim yaparken orada benim sabitlememi zorlaştırdı.viranbağlar dağlık, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, viranbağlar nerede

hırçın marmara denizi, viranbağlar, büyükada, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam Genel olarak Viranbağlar’ın makro çekim açısından çok zengin bir yer olduğunu düşünüyorum. Dip yapısının da çok kirli ve çok fazla yoğunluğun olmaması bölgedeki canlıların daha sukünetle yaşamlarını devam ettirdiğini bana göstermektedir. Etrafı kayadan ve karadan gözlendiğinde sarp kayalıkların zaman içinde açılması ve bunlarında devamının dibe doğru iniş yapması bölge canlılığı açısından da bir hayli avantaj sağlamaktadır. Konu ile ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Hepinize sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle. Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden de haberdar olmuş olursunuz. Web: www.psalvatore.com

İnstagram: Peter_salvatore

Facebook: Peter Salvatore

Youtube: My Underwater World

Youtube 4K: Benim Sualtı Dünyam



Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore