Bugün sizlere doğa ve insan ilişkisi hakkında görüşlerimi ve insan ırkının bu noktada bana göre nerede olduğunu anlatmaya çalışacağım. 4.5 Milyar yaşındaki gezegenimizde, insan ırkı bilinen piramidin en son ve en üst noktasındadır ki , ben aynı zamanda da yok edici ve bir kemirgenden bile hızlı tüketip yok eden bir canlı türü olduğumuzu düşünüyorum.Peki ,ama neden böyleyiz? İlk insan böyle miydi? Açıkçası öyle olduğunu düşünmüyorum. Tamamen doğanın içinde entegre olmuş, doğanın sunmuş olduğu bütün nimetleri kullanarak yaşamayı öğrenmeye çalışan ve zaman içinde alet geliştiren %97 Şempanze geni taşıyan ve evrim süreci bu doğrultuda evrilmiş ve evrilmeye devam eden bir tür olarak dünyaya tohumlarımız atılmış.
Devamını Oku...
Trakonya Balığı
Trakonya Balığı
Merhabalar !!!
Bugün sizlerle denizlerimizde de yaşayan, zehirli bir canlı türü ile ilgili bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu canlının adı Trakonya.
Trakonya Trachinus Draco familyasından olup yüksek dozda Drakotoksin zehir barındıran bir canlıdır. Bu zehir histamin, katekolamin, noradrenalin ve hemolitik aktiviteye sahip karışımlar barındırmaktadır.
Bu balığın gövdesi yeşilimsi sarı, koyu yeşil ve kahverengi , mavi – kahverengi eğik sırt çizgileri ile donanmıştır. Maalesef ülkemizde yanlış avlanma bunun başında Trol avcılığı bu balığın neslini tüketmeye yaklaşmıştır.
Devamını Oku...
Taş Balığı
Taş Balığı
Merhabalar !!!
Bugün sizi denizlerin ilginç, zehirli ve diğer adıyla Stone Fish olarak anılan bir balık türüyle tanıştıracağım. Taş balığı ile ilgili edindiğim bilgileri de bu sayfada sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İlk bakışta bizdeki iskorpiti andırsa da , aslında farklı bir balıktır. Dibe bağımlı ve çok hızlı hareket edemediğinden evrim onda bu güçlü zehirin oluşmasına sebep olmuştur. Dünyada bilinen en zehirli 5 türden biri olan Taş Balığının, üst tarafında 13 sivri iğnesi bulunmaktadır. Her iğnenin iç tarafında iki zehir kesesi bulunur. Yani toplamda 26 zehir kesesi bulunmaktadır. 48 saat hiç hareket etmeden durabilir. İnanılmaz bir sabrı vardır. Özellikle tropik sularda, Pasifik, Atlas ve Kızıldeniz’de kayalık ve kumluğun kesiştiği yerlerde, bazen de kaya oyuklarında sessizce avını bekler. Devamını Oku...
Trilobitler
Trilobitler
Merhabalar…
Bugün, evrimi daha iyi anlamak adına ilginç bir canlı hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.
Trilobitler evrimin bize sunmuş olduğu en kompleks canlılardan biridir.
Özellikle bilim dünyasını da hayrete düşüren en önemli tarafı bu canlının gözleri olmaktadır.
Trilobitler, dünya sularımızda 550 milyon yıl evvel yaşamıs olan sert kabuğu ve segmentli bir vücut yapısına sahip ilginc bir canlıdır. Dinozorlardan çok daha evvel yaşayıp soyları tükenmiştir. Yani Paleozoik Çağın en önemli hayvanlarındandır. Devamını Oku...
Sivrisineklerden Korunmak
Sivrisineklerden Korunmak
Herkese merhabalar...
Bugün, insanoğlunun özellikle yaz aylarında bir hayli fazla görülen sivrisineklerden korunma ve onlara zarar vermeden evimizden nasıl uzaklaştırabiliriz ile ilgili bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.
Sivrisinekler, sineklerin alt grubu olan Diptera grubuna aittirler. Sinekler gibi çift kanatları vardır. Sineklerden farkı, bacakları daha uzundur ve büyük dillerinin bulunduğu kafaları vardır. Genelde boyları 3 ile 10 mm arasındadır.
Sivrisinekler yumurtalarını beslemek için kanla beslenmektedirler. Dişi ve erkek tüm sivrisinekler aslında çiçeklerdeki nektarlarla beslenmektedirler. Olgunlaşmamış bireyler genelde suda zaman geçirirler. Bazi sivrisinek türleri, hemcinslerini yerler. Aktif oldukları zaman, gün batımından gün doğumuna kadar süredir. Genelde gece hareket etmeyi severler.
Devamını Oku...
Dünyanın Beş Büyük Yokoluşu
Dünyanın Beş Büyük Yokoluşu
Merhabalar...
Bugün dalış dışı ama benim için önemli olan bir konu hakkında bilgi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. Mevcut durumumuzu ve nereye sürüklendiğimizi anlamak adına biraz geçmişe yelken açacağız. Dünyanın beş büyük yok oluşuna geri gitmeye çalışacağım.
4.5 milyar yıllık gezegenimizin hangi noktalardan bu zaman geldiğini, nelerin yok olduğunu, ya da nelerin yok olup nelerin yok olanların yerine geçtiğini düşünmemiz lazım. Düşünmemiz lazım ki mevcut çıkmazımızı daha iyi anlayabilelim. Hoş buna da belki kafa yoracak insan sayısı az. Gün içinde dövizin nereden nereye dalgalandığı çok daha önemli olacaktır. Oysa ki zaman geldiğinde ne döviz, ne birikimler, o bitmek bilmeyen egolar, yapılan koltuk kavgaları, altına sığındığımız mesleki ve ismimizin önüne getirilen ve bize o manasız özgüveni veren sıfatlarımızın bir önemi ve bizi düzlüğe çıkaracak gücü olmadığını anlayacağız.
Devamını Oku...
Venüs ve Dünya İlişkisi
Venüs ve Dünya İlişkisi
Herkese merhabalar...
Bugün sizlere Güneş Sistemimizde bize komşu gezegen olan Venüs ve Dünyamız ile ilişkili bazı bilgiler paylaşmaya çalışacağım.
Bir zamanlar Venüs gezegeni; denizleri, okyanusları, dağları olan bugünkü Dünyamıza benzeyen eşsiz bir gezegendi. Evrenin oluşumundan bir kaç milyar yıl daha Venüs gezegeni bu ihtişamını korumaya devam etti. Ama ne olduysa bir kaç milyar yıl sonra Venüs gezegeni cehenneme dönmeye başladı.
Bugün ilginç ve bir çoğumuz için ürkütücü, korkunç çirkin göründüğünü düşündüğümüz ama benim için bir o kadar evrim harikası olan Nil timsahları ile ilgi bazı bilgi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle Nil timsahına geçmeden evvel bu canlıların evrimi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Öncelikle insanların timsahlar için hiç evrimleşmemiş ve ilk zamanlardan beri hep aynı halde kalmış olduklarını düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır. Timsahlar da diğer bütün canlılar gibi evrim geçirmişlerdir.
Devamını Oku...
Denizlerimiz Pis
Denizlerimiz Pis
Denizlerimiz Pis
Herkese merhabalar...
Bugünkü ele alacağım konu aslında bütün insanlığı, ister dalıyor olsun olmasın, isterse denizci olsun olmasın herkesi ilgilendiren ve sorumluluğu olan bir konu. Denizlerimizin hali, pisliği böyle nereye kadar devam edecek?
Her zaman söylediğim bir şey, kanımca bu mavi kürenin içinde bu şekilde devam edersek uzun bir döngümüzün olmayacağıdır. Üç tarafımız denizlerle çevrili ve bir iç deniz olan Marmara’yı da katarsak, bütün denizlerde sorunlar var! Ekosistemin ciddi alarm verdiğinin farkında bile değiliz.
Herkese merhabalar...
Bugün ilginç bir örümcek türü hakkında bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu örümcek Zodarion örümceği.
Bu örümceğin diğer bütün örümceklerden farkı, saldıracağı kurbanının taklidini yapabiliyor olması. Zodaridae familyasına ait 36 türden biridir. İlk kez, 1997 yılında İngiltere’de Güney Essex tarafında saptanmıştır. İngiltere harici Avrupa’nın bir çok yerinde bulunabilmektedir. Genelde düzlüklerde, sıcak-ılık mevsimlerde ortaya çıkan ve ağırlıkta karıncaların bol olduğu yerlerde görülürler. Zehirli bir türdür, ama diğer Karadul ya da tarantula gibi güçlü bir zehri yoktur.Zodarion örümceği avına yaklaşmadan önce onu taklit etmeye başlar. Örneğin bir asker karıncasına yaklaşırken ön iki ayağını karıncanın anteni gibi kullanmaya ve yürürken de onu taklit ederek yürümeye çalışır. Devamını Oku...